Hybridirakentamisen tutkimus lisää rakennusteollisuuden vähähiilisyyttä

Hämeen ammattikorkeakoulussa tutkitaan vähähiilistä hybridirakentamista, jossa yhdistetään rakentamisen pääraaka-aineita eli puuta, terästä ja betonia tavoilla, jotka mahdollistavat materiaalien uudelleenkäytön ja kierrättämisen.

Rakennusteollisuudessa pyritään kohti vähähiilisyyttä kehittämällä ratkaisuja, joiden avulla voidaan hillitä hiilipäästöjä ja parantaa materiaalien kiertoa. HAMKissa käynnistyi keväällä 2023 HYBRITUT -niminen tutkimushanke, jossa tutkitaan, miten hybridirakentamisella ja siihen liittyvillä vähähiilisillä ratkaisuilla voidaan alentaa rakentamisen ympäristövaikutuksia. Mukana HAMKin vetämässä hankkeessa ovat Peikko Group Oy, Versowood Oy, Oy CrossLam Kuhmo Ltd, AFRY Buildings Finland Oy, Kiilto Oy, LignoSphere Company Oy sekä portugalilainen Coimbran yliopisto. Tutkimus on saanut tukea Business Finlandin ohjaamasta Next Generation EU -rahoituksesta sekä yrityskonsortiolta.

HYBRITUT-projektilla halutaan alentaa rakentamisen hiilijalanjälkeä uusilla tavoilla, kuten kehittämällä purettavia, uudelleenkäytettäviä ja paloturvallisia liittämisratkaisuja. Kun rakenteiden liitokset on suunniteltu niin, että ne voidaan tarvittaessa purkaa ja käyttää rakenne-elementit uudelleen, saadaan niiden elinkaarta pidennettyä. Rakenteiden lisäksi projektissa tutkitaan myös puunjalostuksen sivutuotteena syntyvästä ligniinistä jalostettujen materiaalien hyödyntämistä rakentamisen puutuotteiden valmistuksessa käytettävissä liimoissa. Hanke myös vahvistaa ja laajentaa rakentamisen arvoketjuun liittyviä verkostoja paneutumalla hybridirakentamisen arvoketjun toimintaan ja kehittämiseen.

Hankkeen suunnitelmat alkavat pikkuhiljaa konkretisoitumaan HAMKin Hämeenlinnan tutkimuslaboratoriossa. Parhaillaan valmistaudutaan ensimmäisten hybridiliitosten koejärjestelyihin ja mitataan liimojen kestävyyttä puun ja muiden materiaalien liittämisessä. ”Olen innoissani siitä, että hankkeen kokeet alkavat”, sanoo HAMKissa puurakenteiden tutkimusta tekevä lehtori Cristina Tirteu. Paloturvallisuuden tutkimus käynnistyy rakenteiden ja palotilanteiden simulaatioilla ja niihin tarvittavien tietojen keräämisellä.

Päivi Laaksonen

Tutkijayliopettaja,

HYBRITUT-hankkeen projektipäällikkö.